පැළෙන යටිපතුල් වලට විසඳුමක්
යටි පතුල් පැළීම ඕනෑම වයසක දී ඇතිවිය හැකි රෝගී තත්ත්වයකි. මේ යටිපතුල් පැළීමට ආයුර්වේදයෙන් ගත හැකි විසඳුම්ය.
යටි පතුල් පැළීමට හේතු
- යටි පතුල වියළීම නිසා යටි පතුල් පැළීම.
 - යටි පතුල් නිතරම තෙරපුමකට ලක්වීම.
 - සිරුර අධිකව ස්ථූල වීම.
 - ජානමය හේතු
 - පෝෂණ ඌනතා
 - දිලීර ආසාදන (එක්සිමා, සොරයිසිස්) වැනි රෝග
 - හෝමෝන අසමතුලිතතා ඇතිවීම.
 - විශේෂයෙන් තයිරොක්සින්, ඊස්ට්රජන් හෝමෝන ආශ්රිත අසමතුලිතතා නිසා හටගන්නා රෝග
 
දියවැඩියාව
- රුධිර ගමන ආශ්රිතව පවතින්නා වූ ගැටලු
 - ගර්භිණීභාවය.
 
ලක්ෂණ
- යටපතුල් වියළීම සහ . ගනවීම.
 - සිහින් ඉරිමෙන් මතුවීම කාලයක් යද්දී මෙම තත්ත්වයේ නොසලකා හැරීම නිසා වේදනාකාරීව යටිපතුල් පැළී සැරව, රුධිරය වැනි දෑ පිටවීම.
 - පොතු මෙන් සම ගැලවීයාම.
 - වේදනාව
 - ඉදිමුම
 - යටි පතුල් සම දුර්වර්ණ වීම.
 - උණුසුම් බව වැඩිවීම.
 - යටි පතුල් අවට ආසාදනය වීම.
 - හිසේ කැක්කුම.
 - ඇවිදීමට අපහසුතා.
 - මානසික ආතතිය.
 - නිවසේදී කළ හැකි ප්රතිකාර
 - බාහිර යටිපතුල්වල සමෙහි තෙතමනය රඳවාගැනීම.
 - මද උණුසුම් ජලයේ විනාඩි විස්සක් පමණ දෙපා දමාගෙන සිටීම.
 - විනාඩි විස්සෙන් පසු යටි පතුල් හොඳින් තෙතමාත්තු කරගන්න.
 - ඉන්පසු දෙපා යටි පතුල්වල හොඳින් තල තෙල් ආලේප කර මෘදු සම්බාහනයක් සිදු කරන්න.
 - එමගින් යටිපතුල් වියළීම, ගන බව අඩුවී පාදවල විඩාගතිය මඟ හැරී පැහැපත් මුදු යටිපතුල් ලබා ගත හැකියි.
 - නුග පොතු, බෝපොතු, ගංසූරිය, අට්ටික්කා පොතු තැම්බූ ඖෂධීය ජලයට දෙපා දමාගන්න. මෙලෙස විනාඩි 20ක් පමණ සිටින්න.
 - විනාඩි 20කින් පසුව හොඳින් තෙත මාත්තු කර තල තෙල්, පොල්තෙල්, එළඟි තෙල්, ඔලිව් තෙල් වැනි ඔබ කැමති තෙල් වර්ගයක් භාවිත කරමින් දෙපා සම්බාහනය සිදු කරන්න.
 
ආහාර රටාව
- නැවුම් එළවළු, පලතුරු, පාඅ වර්ග, ධාන්ය වර්ග අඩංගු සමතුලිත ආහාර රටාවකට හුරුවිය යුතුයි.
 - හොඳින් වතුර පානය
 - අධික ලුණු, අධික සීනි, රසායනික ක්ෂණික කෙටි ආහාර වැනි වැරදි ආහාරවලින් ඈත්වීම.
 - උෂ්ණාධික ආහාර නොගැනීම
 - සුවපත් නින්දක් ලබා ගැනීම.
 - ව්යායාම කිරීම( උදෑසන පිණි සහිත තණකොළ හෝ උඳුපියලිය මත ඇවිදීම සුදුසුයි.)
 - දියවැඩියාවෙන් පෙළෙනවා නම් ඔබේ දෙපා ගැන නිතර සැලකිලිමත් වීම වැදගත් වේ.
 
සටහන: මහේෂානි මීගහපොල 
උපදෙස් :  ප්රජා සෞඛ්ය ආයුර්වේද වෛද්ය නිලධාරීනි දැරණියගල ප්රාදේශීය ලේකම් කොට්ඨාස ආයුර්වේද වෛද්ය එම්.පී. එන්. ප්රබෝධනී
                                            
                                            
                                                    
                                                    
                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
Leave a comment